Comunicat de presă 15.01.2013

REUȘITĂ PENTRU APA TÂRNAVEI MARI

Operatorul regional de apă şi apă uzată care deserveşte nord-estul judeţului Sibiu a reuşit să obţină în instanţă anularea unei corecţii financiare considerată nejustificată de reprezentanţii societăţii, menţinând astfel în integralitate beneficiile aduse comunităţii de  proiectul aflat în derulare

Compania „Apa Târnavei Mari” S.A. derulează proiectul „Extinderea şi reabilitarea sistemelor de apă şi apă uzată în regiunile Mediaş, Agnita, Dumbrăveni, judeţul Sibiu”, finanţat din Fondul de Coeziune al Uniunii Europene prin Programul Operaţional Sectorial Mediu. În contextul blocării  Programului Operaţional Mediu, Autoritatea de Management POS Mediu a reanalizat procedurile de achiziţii pentru toate proiectele de acest gen derulate în ţară, aplicând o serie de corecţii financiare  pentru presupuse neconformităţi în desfăşurarea lor, care vizau modul de interpretare al unor prevederi legale aplicabile în acea perioadă.

În baza acestor interpretări, Autoritatea de Management POS Mediu a emis o notă de constatare pentru unul dintre contractele din cadrul proiectului derulat de operator. Acesta a considerat că justificarea legală a neconformităţilor este neîntemeiată şi neaplicabilă în contextul legislaţiei româneşti de la data derulării achiziţiei. În acest sens, operatorul a contestat în instanţă nota de constatare a neregulilor şi de stabilire a corecţiilor financiare. În baza analizei contestaţiei depuse şi a documentelor aferente, Curtea de Apel Alba a dat câştig de cauză operatorului, anulând astfel nota de constatare a neregulilor şi de stabilire a corecţiilor financiare. Casa de Avocatură Boştină şi Asociaţii a înregistrat astfel, cel de-al treilea succes în favoarea unui contractant de finanţări din fonduri comunitare.

Prin această reuşită, s-a evitat periclitarea durabilităţii financiare a operatorului şi a proiectului, ceea ce permite îndeplinirea integrală a obiectivelor acestuia de care vor beneficia toţi locuitorii regiunii.

Conținutul acestui material nu reprezintã în mod obligatoriu poziția oficialã a Uniunii Europene sau a Guvernului României”.